Ronjenje

Oprema za S.C.U.B.A. ronjenje

igorstanisic | 24 Novembar, 2009 17:05

U osnovnu opremu za ronjenje spadaju:

 

 1. Boce
 2. Regulator
 3. Maska
 4. Disalica
 5. Peraje
 6. Kompenzator plovnosti
 7. Bova
 8. Olovo za ronjenje
 9. Instrumenti
 10. Foto-video
 11. Nož
 12. Baterijska lampa
 13. Odelo

 

Boce za ronjenje

 

Boce za ronjenje se izraduju specijalnim postupkom iz jednog dela metala. Sve boce koje možemo trenutno naći na tržištu su proizvodnje fabrike "Fabber" dok ostali proizvođači ronilačke opreme stavljaju na njih bolju ili lošiju antikorozivnu zaštitu. Boce punimo specijalnim kompresorom na pritisak od 200 bara. Kompresor mora imati uređaj za isušivanje zraka tako da u boce dolazi što manje vlage koja može uzrokovati koroziju. Boca zapremine 15 litara pod pritiskom 200bara sadrzava 3000 litara vazduha pri atmosferskom pritisku. Prilikom ronjenja potrošnja ove količine vazduha ovisi o više faktora kao dubina ronjenja , potrošnja energije i potrošnja vazduha na kompenzator plovnosti. Bocu treba redovno atestirati i davati na pregled. Svaka boca mora na sebi imati podatke o godini proizvodnje , proizvođaču ,serijski broj , radni/ispitni pritisak ,standard,volumen i pečat inspekcije. Priključci na boci mogu biti kao jednostruki ili dvostruki. Takođe se boce mogu upariti kao dve (najvise 2x10 ili 2x12 litara). Boce treba čuvati uvek u uspravnom položaju .

 

 

 
 

Regulator

 

Celi regulator za ronjenje sastoji se od prvog i drugog stepena. Prvi stepen ima zadatak da redukuje pritisak iz boce na pritisak 9 bara. Vazduh na izlazu iz prvog stepena se menja ovisno o dubini ronjenja tako da je vazduh na izlazu iz prvog stepena jednak zbiru 9 bara+pritisak okoline. Drugi stepen koji jos zovemo i oktopus se sam reguliše na pritisak okoline prilikom cega omogucava roniocu nesmetano disanje. Tako iz regulatora naprimer na dubini 20 metara udisemo zrak pod pritiskom od 3 bara. Regulatora ima mnogo modela , a među najbolje spadaju Mares i Scubapro. Regulator treba posebno cuvati i redovno odrzavati.

 

 

 

 

 

Maska

 

Maska je pomagalo bez koga nema uživanja u razgledanju morskog dna. Prostor ispunjen vazduhom u masci omogućava odvajanje očiju od vode i time jasnije razgledanje. Kod izbora maske treba obratiti pažnju da maska dobro prianja uz lice da ne dođe do propuštanja vode kod ronjenja. Najbolje su maske od silikonskih materijala. Danas je izbor maski vrlo velik i većina proizvođača profesionalne opreme imaju dobre modele. Kod kupovine teba i proveriti da maska ima temperirano sigurnosno staklo. Još možemo reći da su maske za apnea ronjenje manjih dimenzija i manjeg volumena, a maske za skuba ronjenje većeg. Dok ronimo staklo maske se zamagljuje i vidljivost nam se smanjuje. Ovaj problem možemo lako rešiti tako da masku sa unutrašnje i vanjske strane namažemo pljuvačkom(što više šlajma, to bolje,manje će magliti). Nakon toga maska se više neće zamagljivati.

 

Disalica

 

Disalica za ronjenje je jedan od bitnih delova opreme i obavezan.Prije zarona i nakon izrona koristimo se njome da ne trošimo bespotrebno vazduh iz boce.Kod ronjenja bez boce ona je nezaobilazno pomagalo. Disalica svojim oblikom i izborom materijala od kojega je napravljena mora uz što manje napore omogućiti roniocu lako disanje prilikom razgledavanja dna.Disalica ne sme biti ni predugačka ,a ni prekratka. Debljina disalice takođe mora biti dimenzionisana tako da ispuhivanjem što lakse izbacimo vodu napolje, a prilikom udisanja i izdisanja nemamo nikakvog opterećenja zbog uske cevi disalice. Disalica danas ima više tipova , sa nepovratnim ventilima u dnu disalice i obicne disalice bez ventila. Kad se naviknete na nju, obična disalica kvalitetnije izrađena i od boljeg silikonskog materijala zadovoljiti će i najzahtevnije i najiskusnije ronioce. Neke od tipova disalica se vide i na slikama.

 

Peraje

 

Kod obe vrste ronjenja za kretanje pod vodom koristimo peraje.Svojom velikom površinom omogućava laganim pokretima nogu brzu i laganu pokretnost. Razlikujemo dve vrste peraja , sa otvorenom i zatvorenom petom. Kod odabira peraja treba izabrati optimalnu za svakog pojedinca. Treba imati na umu da tvrda i duga peraja zahtjeva veću snagu ronioca. Duže peraje još se upotrebljavaju kod apnea ronjenja. Za ronjenje u hladnijim vodama koriste se peraje sa otvorenom petom zbog čizmica od neoprena. Još je važno da peraja dobro pristaje na nogu i da ne žuljaju.

 

Kompenzator plovnosti

 

Kompenzator plovnosti je u obliku jakne ili prsluka na naduvavanje i služi za postizanje neutralne plovnosti pod vodom , plutanje na površini i plivanje na površini. Važan je kod pomoći prilikom nezgode. Svojim spajanjem na regulator omogućava u svakom trenutku naduvavanja vazduhom iz boce ili preko inflatora vazduhom iz pluća na površini. Takođe se vazduh može u svakom trenutku na brzinu ispustiti preko sigurnosnih ventila ili ventila na inflatoru. Kompenzator ima i sigurnosni ventil od prenaduvavanja . Kompenzator plovnosti je važno dobro održavati . Nakon svakog ronjenja potrebno ga je dobro isprati spolja i iznutra.

 

Bova

 

Takođe jedan od obaveznih dijelova opreme. Obično je napravljena od plastičnog materijala na naduvavanje sa istaknutom zastavicom.Obeležavanje se obavlja postavljanjem bove u sredini područja ronjenja, narandžaste ili crvene boje, veličine najmanje 30 centimetara ili ronilačkom zastavicom (narandžasti pravougaonik s belom dijagonalnom crtom ili pomorska zastavica slova "A" Međunarodnog signalnog kodeksa ili visoko istaknutom ronilačkom zastavom na plovilu sa kojeg se obavlja ronjenje). Noću bova mora imati svjetiljku - bljeskalicu, žute ili bele boje, vidljivu na udaljenosti od najmanje 300 metara.

 

Instrumenti

 

Najvažniji deo ronilačkih instrumenata je svakako manometar za merenje pritiska vazduha pod pritiskom u boci. On se priključuje na prvi stepen regulatora i pokazuje stvarni pritisak u boci. Kod priključenja i otvaranja glavnog ventila na prvom stepenu treba manometar uvek okrenuti suprotno od lica i očiju zbog mogućeg probijanja pritiska i prskanja stakla manometra. Obično je to kod pune boce 200 bara. Svi mehanički manometri su izrađeni na bazi burdonove cevi preko čijeg mehanizma imamo očitavanje pritiska. Ronilac pomoću manometra može u svakom trenutku znati koliko mu je ostalo vazduha do kraja ronjenja. Svakako treba računati na to da nikad ne počinjemo sa izranjanjem kod pritiska u boci manjeg od 50 bara. U zadnje vreme su sve popularniji digitalni senzorski manometri . Drugi važan deo opreme je ronilački dubinomer. Radi na principu manometra sa membranom i pokazuje dubinu na kojoj ronimo. Mogu biti kao samostalni ili integrirani u kompjuter koji snima celo ronjenje , meri vrijeme ronjenja i proračunava vrijeme dekompresije. Podaci o ronjenju mogu se naknadno grafički ispisati na računaru.

 

Nož

 

Nož kao važan deo ronilačke opreme se upotrebljava za različite namene kao rezanje,kopanje itd. U sljučaju bilo kakvog zapetljavanja nož treba biti brzo dostupan da bi prerezali ribarski konopac ili morske trave. U slučaju opasnosti nožem se mogu pod vodom davati zvučni signali kucanjem po nekom tvrdom predmetu (npr boca). Najbolje je da se nož nosi sa unutrašnje strane potkolenice kada je najmanja verovatnoća da se njme za nešto zapne.

 

Baterijska lampa

 

Dobro opremljen ronilac u svom kompletu opreme svakako ima i podvodnu svjetiljku. Na većim dubinama zbog slabijeg prodora svetlosti je dosta tamno i vidljivost je smanjena. Takođe je i zbog loma svetlosti drugačije raspoznavanje boja koje već kod dubine od 6 - 7 metara gube svoja svojstva koja imaju iznad površine. Iz toga razloga svijetiljka mora biti vrlo kvalitetna i jakog intenziteta svetlosti. Cena ovog dela opreme je dosta visoka i dostiže do 400 evra i više.

 

Odelo

 

Za vreme dužeg boravka pod vodom i na većoj dubini smo izloženi niskoj temperaturi vode. Čak i za vreme najtoplijih letnjih dana temperatura na većim dubinama bude i ispod 12°C. Postoji nekoliko temperaturnih područja od kojih je najtoplije ono do 6 metara dubine. Za duže ronjenje ne treba ni pomišljati bez odela. Postoje dva tipa odela za ronjenje, mokro i suvo odelo. Mokra odela  se izrađuju od neoprenskog materijala koji tesno prianja uz kožu i time zarobljava nešto malo vode u međusloju. Ta količina vode se vrlo brzo zagreje i time održava temperaturu. Mokra odela se još proizvode i od likre za toplija područja. Mokra odela izrađuju se u više debljina , a najviše od 3,5 i 8 mm. Suva odela se izrađuju od raznih vodootpornih materijala kao guma, vodootporni najlon. Na sebi ima priključak za vazduh pod pritiskom (drugi stepen niskog pritiska) i može se naduvavati. Ispod suvog odela oblači se mokro odelo zbog izolacije od niske temperature.

 

Komentari

pitanje

andrija | 02/12/2011, 00:09

da li mogu mokra odela za ronjenje da se koriste u zimskim uslovima ili su za to samo suva odela???

debljina odela

Srdjan | 09/07/2010, 23:52

Interesuje me koja je dovoljna debljina odijela u Herceg Novom leti? Temperatura mora je oko 23 stepena. Ronim na dubini oko 10m metar dublje metar plice. Interesuje me da li je dovoljno kratko odijelo 3mm ili dugo od 5mm.
Hvala na odgovoru.

Dodaj komentar

Zapamti me

tasha14.blog.rs
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.co.yu - Design by BalearWeb